The Queen of Versailles


Ik las voor het eerst over de documentaire ‘The Queen of Versailles’ in Marie Claire. Daphne Bunskoek vertelt in haar maandelijkse column altijd over interessante documentaires, en dit keer was ‘The Queen of Versailles’ onderwerp. Een documentaire over een Amerikaans gezin dat het grootste huis van Amerika bouwt, gemodelleerd naar het Franse Versailles. Maar gedurende de film krijgt het bedrijf van ‘vader’ problemen. Het gezin moet zuinig aan gaan doen. Ik wilde de documentaire op IDFA kijken, maar helaas was ik te laat. Toen hij deze week op Nederland 2 kwam, zat ik dus voor de tv!
De documentaire draait om David (77) en Jacqueline (47) Siegel. David is de eigenaar van een miljardenbedrijf in timeshareappartementen, en Jacqueline een voormalig Miss Florida. Op haar dertigste ontmoette Jacqueline David, en ze trouwden. Al snel begon ze aan een kindermarathon, die maar liefst acht kinderen opleverde. ‘Once I found out there were nannies, I couldn’t stop having them. It’s so much fun’, zegt ze er zelf over.

Samen met hun acht kinderen wonen ze in een huis met een stuk of veertien badkamers. Maar dat is niet groot genoeg voor het rijke stel. Dus besluiten ze een nieuw huis te bouwen, wat al snel het grootste huis van Amerika wordt. Versailles, zoals ze het noemen, kent maar liefst tien keukens, en meer dan 8000 vierkante meter oppervlakte. De badkamers zijn van marmer, en het huis kent zelfs een heuse balzaal.

Maar dan stort de financiële markt in, en verkeert Westgate Resorts van Siegel in financiële problemen. Het is zelfs zo erg dat Siegel zegt dat het erom hangt of hij op dit moment nog miljardair (ja, milJARdair) is. Dus het gezin gaat bezuinigen. Maar vooral Jacqueline heeft daar niet veel verstand van. Met twee afgeladen supermarktkarren vol speeltjes ‘voor in de kerstsokken’, loopt ze weer naar buiten. De achterklep van de Range Rover kan maar net dicht. Het gezin vliegt voor het eerst in een ‘gewoon’ vliegtuig, en één van de kinderen vraagt: ‘Mommy, what are all these people doing in our airplane?’. En als Jacqueline een auto huurt, vraagt ze zich oprecht af hoe haar chauffeur heet. De verhuurder denkt eerst dat ze een grapje maakt.

Een hilarisch en bizar inkijkje in de échte rijken van Amerika, die zo rijk zijn dat ze van gekkigheid niet meer weten wat ze met al hun geld moeten doen. Het bijzondere is dat vooral Jacqueline ondanks haar pathologische verzameldrift en haar complete blinde vlek voor de financiële situatie wel overkomt als een leuke, lieve vrouw. En dat maakt de documentaire meer dan voyeurisme, maar geeft het geheel een menselijke kant. De documentaire is via Uitzending Gemist volgens mij terug te kijken. Aanrader!

Hebben jullie de documentaire gezien?
Bron foto’s: Allmoviephoto.com, jacquelinesiegel.net, andsoitbeginsfilms.com

Advertenties

Een gedachte over “The Queen of Versailles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s