My life in pictures #7 Pt 2

Vandaag deel 2 van mijn wekelijkse diary. Je ziet het grootste deel van mijn bezoek aan Keulen, waarbij ik een Gestapo-gevangenis bezocht. En je ziet ook hoe ik oud & nieuw vierde! Kijk mee!

2012-12-28 11.39.18
De volgende ochtend ontbeten we uitgebreid in het hotel, met pannekoekjes, scrambled eggs, gerookte zalm, allerlei soorten muesli en zoete broodjes. Wat een luxe! Toen kwam mijn vader erachter dat hij zijn migraine-medicijnen vergeten was. Op zoek naar een apotheek dus! Maar die mochten het medicijn niet geven zonder doktersrecept. Dus mijn vader en mijn zusje gingen naar het ziekenhuis, om daarna het medicijn op te halen. Dat duurde eeuwen. In de tussentijd zat Vriend, moeder en ik in een café te kletsen, thee te drinken en te verzinnen wat we die dag gingen doen.

2012-12-28 11.39.27
Het café stond recht tegenover de Dom. Dus it was ons uitzicht. Erg mooi! De Dom zelf is ook erg indrukwekkend.

2012-12-28 12.52.46
Voor het weggaan moesten we nog even naar de wc. Normaal gesproken ben ik niet iemand die de toiletten fotografeert, maar dit was het mooiste en hipste toilet dat ik ooit gezien heb. Kijk die wasbakken!

2012-12-28 12.53.11
De gang naar de wc’s

2012-12-28 12.53.03
En de wc’s. Hè? Maar je kunt gewoon door het glas heenkijken? Ja, dat dacht ik ook. Totdat je in het hokje gaat staan en die op slot draait. Dan wordt het glas ondoorzichtig. Zo gaaf! Ik voelde me net James Bond ofzo.

2012-12-28 15.32.47
Toen mijn vader en zusje weer aansloten, gingen we naar het NS-Dokumentationzentrum, oftewel het EL-DE Haus. Dat was een origineel gebouw van de Gestapo uit de oorlog, waar tien gevangenissen in zaten. Op de bovenste twee verdiepingen zat een tentoonstelling over het nationaalsocialisme in Duitsland. Op de begane grond zat de receptie. En de gevangenissen zaten in de kelder. En op de verdieping daar weer onder zat deze gang. Met een aantal ruimtes waarin gevangenen werden mishandeld. Expres nog een verdieping later zodat het geschreeuw van de gevangenen niet op straat hoorbaar was. Maar de gevangenen een verdieping hoger hoorden het meestal wel.

2012-12-28 15-1.34.13
Volgens mij was dit één van de deuren waarachter de gevangenen mishandeld werden.

2012-12-28 15.46.01
Het was echt een ijzingwekkend museum. Heel indrukwekkend. Dit is één van de cellen waarin gevangenen gehouden werden. Soms maar twee of drie, maar soms ook wel twintig. Ze kregen amper te eten en hadden vaak geen idee waarom ze er zaten. Slapen gebeurde op de grond, en de behoefte deden ze in een emmer.

2012-12-28 15.46.15
Om hun wanhoop te uiten, of te zorgen dat ze niet vergeten zouden worden, schreven veel gevangenen op de muur. Soms hun naam, soms een verhaaltje, soms een boodschap, en soms een tekening. Het is echt gruwelijk om dit te zien. Hoe bang de meesten waren. Mensen zoals jij en ik, die soms maanden hier vast zaten, mishandeld werden, voor niets. Of omdat ze omgingen met verkeerde mensen.

2012-12-28 16.26.31
Tijdens de bombardementen op Keulen bleef het Gestapohuis onbeschadigd (ironisch genoeg). Maar tegen het eind van de oorlog werd de situatie steeds grimmiger. Er werd opdracht gegeven om gevangenen te doden. Dit gebeurde meestal via ophanging. Dan reden ze in de binnentuin een galg binnen, waarop de buren uit konden kijken. Via een grimmig gangetje, liep je dan de betegelde tuin in. Je dood tegemoet. Ik voelde de angst in die gang. Vooral Oost-Europeanen waren het slachtoffer van de opdracht gevangenen te vermoorden. Mijn bloed stolde toen ik het bericht hieronder las.  Dit stond ingekerfd op een muur, en geprint op een bord. Origineel geschreven in het Russisch:
Savin N.
Yagoda M.
Since the 13/1/44
until they have hanged us.

2012-12-28 16.10.07
Gelukkig waren er ook mensen die het positiever probeerden in te zien. Dit raakte me ook enorm. Om in zulke afgrijselijke omstandigheden te zitten, zonder dat je niet weet of je ooit weer simpele dingen ziet als paardenbloemen of regendruppels, of je ooit je geliefde nog zal kussen, of je ooit weer veilig in een bed zal slapen, en dan toch nog zo positief zijn. Een voorbeeld voor iedereen.

2012-12-29 12.01.46
Die avond aten we bij een Indiaas restaurant, en speelden we poker op de hotelkamer. En we keken natuurlijk darts. De volgende dag stond een vrolijker uitstapje op de planning, namelijk: shoppen! We dronken eerst lekker een kopje koffie bij Starbucks.

2012-12-29 16.04.51
Het winkelcentrum was erg groot. ‘S middags trakteerde mijn zusje op ijs. Heerlijk Italiaans huisgemaakt ijs, van een zaak in het winkelcentrum. Inmiddels waren we allemaal doodop van drie dagen nonstop lopen. Onze ruggen deden zeer en onze voeten waren moe. Dus een lekker ijsje ging er wel in. Ik had tiramisu en cookies ijs. Mjam!

2012-12-29 18.48.39
Die avond aten we in een echt Duits tentje, omdat Vriend dat zo graag wilde. Het zat vlak aan de Rijn, in het oude centrum van Keulen. Het oude centrum is maar heel klein, door de bombardementen op Keulen is veel verloren gegaan. Maar wat er nog staat is geweldig. Kleine smalle straatjes, huizen in zo’n Duitse bouwstijl, je voelt je echt in een sprookje lopen. In het restaurant nam ik trouwens een schnitzel met champignonsaus. Heerlijk, echt waar!

2012-12-29 17.45.29
Daarna wilden mijn vader en Vriend fotograferen aan de andere kant van de rivier. Ze zijn allebei dol op fotografie. En dus liepen we heerlijk langzaam over de brug uit te waaien met dit fabelachtige uitzicht. Zo prachtig! Mijn camera op mijn telefoon is heel slecht, maar ik hoop dat je toch kunt zien hoe mooi het was. Ik voelde me echt even heel klein en nederig te midden van al die pracht.

2012-12-29 08.48.50
Dit was trouwens mijn outfit van die dag erna. Ik zal binnenkort nog eens een outfitpost maken met dit jurkje, dat heb ik volgens mij nog niet gedaan. Anyway. Die dag was Vriend jarig. Dus ’s ochtends gingen we naar een uitkijktoren over Keulen, omdat hij dat graag wilde. Maar dat was een heel slecht idee, want het regende super hard en waaide enorm. We waaiden half van de toren af, en mijn voeten bevroren. Het uitzicht was best gaaf met die donkere regenwolken. Heel duisters. En het was cool om de kerk en het oude centrum eens vanaf die plek te zien. Dan zag je echt een stukje van hoe het er in de middeleeuwen uit had moeten gezien. Die middag reden we weer naar huis zodat Vriend en ik bij zijn ouders konden eten. ‘S avonds bezochten we Cloud Atlas.

2013-01-01 12.09.23
Oud en Nieuw vierde ik zonder Vriend. Hij was op een feestje met vrienden die ik niet kende, en ik was thuis met mijn ouders, zusje en opa. Het was niet echt spannend, zelfs een beetje saai. Maar het was wel leuk om met mijn familie te zijn. En ik at heerlijke oliebollen en appelbeignets terwijl we de Oudejaarsconference van Guido Weijers terugkeken (jaarlijkse traditie. Leuk!)

2013-01-01 00.22.57
En om twaalf uur keek ik vuurwerk met alle buren. Normaal gesproken hebben de overburen ook vuurwerk, maar dit jaar niet. Dat vond ik helemaal niet erg, want ik vond het altijd doodeng de straat over te steken als zij vuurwerk afstaken. Ik ben getraumatiseerd door die reclames van vroeger. Ik durf wel naar buiten als het vuurwerk verder weg is, zoals deze verderop in de straat. Het was echt prachtig om te zien, ondanks de regen!

2013-01-02 19-1.11.09
En twee januari had ik eindelijk weer eens behoefte aan een gezonde maaltijd. Wat was dat lang geleden, na Kerst, Keulen en Oud en Nieuw. Dus maakte vriend deze vegetarische pasta. Erg lekker! Vooral de aubergine. Fijn om je weer gezond te voelen, en lekker veel groenten te eten.

Hoe was jullie week?

Advertenties

10 gedachten over “My life in pictures #7 Pt 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s