Oscars Challenge: Flight

Ik ga jullie nu iets vertellen wat jullie nog niet weten over mij. Ik hou van programma’s over vliegtuigcrashes. Je treft me vaker dan ik wil toegeven met de televisie afgesteld op National Geographic’s Air Crash Investigation. Ik weet inmiddels precies hoe het hydraulische stelsel van een vliegtuig werkt, en kan je een aantal heel schokkende crashes vertellen. Maar dat doe ik niet. Ik heb namelijk ook vliegangst. Leuke combinatie, of niet? Ik vermoed dat het een met het andere te maken heeft.

Waarom ik dit vertel? Ik keek afgelopen week de film Flight, die genomineerd is voor twee Oscars (waaronder beste mannelijke hoofdrol voor Denzel Washington). Een film die gaat over een vliegtuigcrash. My favorite! Maar hoe vond ik de film? En belangrijker; is Denzel de Oscar waard?

Flight vertelt het verhaal van piloot Whip Whitaker, die kampt met een alcoholprobleem. Als hij ’s ochtends dronken wakker wordt, neemt hij gewoon een snuifje cocaïne en dan is hij weer helder genoeg om een vliegtuig te besturen. Zo gaat het ook de ochtend dat de film start. Maar dan stort het vliegtuig neer. Whitaker voorkomt dat iedereen sterft, maar zijn geheim dreigt uit te komen nu er een onderzoek loopt naar de crash.

Ik vond de film erg goed. Niet Beste Film Oscar-waardig (daar is hij dan ook niet voor genomineerd), maar wel een goede film. Het was echt super gaaf om je te bevinden in de cockpit van een vliegtuig tijdens een wilde storm en tijdens de crash. Zo gaaf om dat allemaal eens uit het perspectief van een piloot te kunnen zien. Het onderzoek naar de crash bracht een goede spanningsboog met zich mee, die tot een bloedstollende climax komt. Je zit echt op het puntje van je stoel.

Dat Denzel een Oscar-nominatie voor zijn rol kreeg, vind ik niet gek. In het begin vond ik zijn rol niet bijzonder, maar halverwege de film begon dat te veranderen. En aan het eind van de film was ik onder de indruk. Hij portretteert een alcoholist zoals hij (volgens mij) ook kan zijn. Charmant, aantrekkelijk en een geweldige leugenaar. Het probleem wordt steeds groter en groter, totdat hij op een keerpunt komt. Zal hij voor zijn problemen uitkomen of blijft hij liegen? Ik vind het prachtig dat hij een alcoholist zo likeable kan maken, dat je soms helemaal mee gaat in zijn verkeerde gedrag. Knap.

Even tussendoor: Wat is die Kelly Reilley een bijzonder mooie vrouw. Heel fragiel, en die rol speelt ze dan dus ook steengoed. Je voelt voor haar. Op één of andere manier werkt ze zichzelf altijd weer in de problemen, laat ze zich in met de verkeerde mannen. Het is sneu. Also, wanneer krijgt die John Goodman nou eens een prijs? De beste man wandelt in praktisch elke Oscar-genomineerde film rond (oké, overdreven), en ik zie hem zo graag. Dat lijkt me genoeg reden voor een nominatie volgend jaar. Just saying.

Emotioneel gezien raakte de film me niet zo, maar dat heb ik wel vaker met Denzel Washington. Hij laat me nooit huilen. En voor mij is een film echt wel geslaagd als ik kan huilen. Of als ik op zijn minst heel erg onder de indruk was. Dat was ik niet van deze film, maar het was wel een goede drama/thriller. En dat komt vooral door het goede acteerwerk van Washington. Ik ben benieuwd naar de andere acteurs die genomineerd zijn voor beste acteur (ik heb ze nog niet allemaal gezien), maar Washington heeft in ieder geval de lat goed stevig neergelegd.

Heb jij de film Flight gezien?

PS.  Ik twijfel aan de geloofwaardigheid van de film. Ik bedoel; op zijn kop vliegen? Lijkt me niet. Maar dat neemt verder niets weg van de kracht van de film, en maakt het juist visueel spectaculairder.

Bron foto’s: hollywood-treatment.com, eurweb.com, collider.com,

Advertenties

6 gedachten over “Oscars Challenge: Flight

  1. Ik ben het niet helemaal met je eens.. ik vond het verhaal niet spannend en ik kreeg eigenlijk niet het gevoel dat er naar een climax toegewerkt werd. Ik vond het personage dat Denzel vertolkte ook niet sympathiek, dus eigenlijk maakte het me niet uit wat er gebeurde. Wel vind ik dat hij de rol goed vertolkt heeft, maar hij raakt je nooit echt, zoals jij ook zegt.
    Wel een prima film om eens te zien op een druilerige dag, maar ik vind ‘m niet de moeite van een biosbezoek waard. De vliegtuigscene was wel super trouwens. Maar daarna vond ik de film als een pudding ineen zakken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s