Recept: Gezonde aardbeientaart

DSC_1924bewerkt

Zomer is zonder twijfel het beste seizoen dat er is. Lekker je huis laten voor wat het is en vertekken naar een ander land met een andere cultuur, taal, en vaak ook een ander aantal zonuren. En dan is het ook nog het seizoen waarin mijn favoriete fruit op zijn best is: aardbeien. En dan natuurlijk de Hollandse. Is er iets waarmee je me sneller gelukkig maakt dan een bakje aardbeien? I think not. Met vanilleyoghurt, met slagroom, of simpelweg puur. Toen vriend riep dat de walnoten langzaamaan oud begonnen te worden, en ik zag dat de aardbeien in de aanbieding waren bij de supermarkt, schoot het me ineens te binnen: ik ging een aardbeientaart maken. Een gezonde. Zonder suiker, eieren, bloem, maar alleen met pure ingrediënten. Glutenvrij, suikervrij, vegan, raw, noem het maar op. Maar ook nog eens écht lekker. Heerlijk zoet. En niet onbelangrijk: helemaal naar eigen recept!
DSC_1918bewerkt

Regelmatig maak ik andermans recepten, of hou ik die in ieder geval globaal aan. Eigenlijk omdat ik me nog helemaal niet zo lang echt met eten bezig hou. Misschien een jaar of anderhalf nu. Dan zijn er veel producten en technieken waarmee je nog nooit gewerkt hebt, en dan is een richtlijn van een ander wel zo makkelijk! En bovendien zijn er zoveel heerlijke foodblogs die ik volg dat het zonde zou zijn om hun recepten te laten voor wat ze zijn. Maar dit keer had ik vertrouwen dat ik inmiddels genoeg ervaring heb met het werken met mijn standaardproducten, dat ik zou weten hoeveel gram ik ongeveer van iets nodig zou hebben, en welke smaken bij elkaar zouden passen. En ik had gelijk! Needless to say, ik ben echt heel trots op mijn eerste taart die ik from scratch heb gemaakt. En dan is hij ook nog eens goddelijk lekker en compleet guiltfree. (no, seriously!)

DSC_1929bewerkt

Benodigdheden:

Bodem
2 tot 2,5 cup walnoten
1 cup cashewnoten
1 cup dadels
Halve theelepel vanille essence
Snuf zout
Scheutje water

Vulling
2,5 cup aardbeien (en hou er nog een paar apart voor de garnering)
1 cup dadels
1/4 cup kokosolie

DSC_1913bewerkt

Pureer eerst de noten tot ze klein zijn, en voeg daarna de dadels toe. Ik doe dit in een blender, maar dit zal vast ook lukken in een keukenmachine. Doe er eventueel een klein scheutje water bij als je blender het moeilijk heeft met verwerken. Zodra dit een plakkerige mengsel wordt, voeg je de vanille essence en de snuf zout toe. Mix nog even en schep nu in een mengvorm. Niet alles zal aan elkaar plakken, maar dat is niet erg. Kneed het mengsel nu tot een bal, en spreid de bal daarna uit in een bakvorm (ik legde er bakpapier in, dat is makkelijk om de taart uit de vorm te halen zodra hij klaar is). De bedoeling is dat de bodem bedekt is, en je randen hebt (maar geen hele hoge). Druk goed aan. Zet ‘m even in de vriezer terwijl je de vulling maakt.

DSC_1927bewerkt

Spoel de blender om, en snij de aardbeitjes in tweeën. Haal uiteraard het kroontje eraf. Doe de cup dadels en de kokosolie erbij, en pulseer tot het een dikke vloeistof/mengsel wordt. Proef nu of hij op smaak is. Mocht je ‘m zoeter willen, dan kun je nog wat extra dadels of kokosolie toevoegen. Of als je ‘m te zoet vindt, voeg je gewoon wat meer aardbeien toe. Zodra het mengsel een redelijk gladde consistentie heeft en goed smaakt, giet je ‘m op de bodem. Spreid mooi gelijkmatig uit, en zet in de vriezer. Na een uur of drie/vier zou je taart helemaal goed moeten zijn. Bewaren kan prima in de koelkast. Dien ‘m op met schijfjes aardbei, die neutraliseren het zoete van de taart ietwat (al is ie zonder ook echt goddelijk, maar ik grijp elke kans aan om meer aardbeien te kunnen eten). Slagroom is echt niet nodig. Het maken van de taart kostte me misschien een half uurtje, maar ik denk zelfs nog korter. Ideaal dus!

DSC_1919bewerkt

DSC_1928bewerkt

DSC_1915bewerkt

En ja, hij is misschien niet moeders mooiste, maar dat vergeet je zodra je een stukje in je mond stopt en je ogen sluit. O my god, yum!

Ga jij deze taart maken? (Zo ja, stuur me een fotootje!)

Advertenties

16 gedachten over “Recept: Gezonde aardbeientaart

  1. De taart staat nu in de vriezer,ik heb ipv dadels gedroogde abrikozen gebruikt.
    Ik ben benieuwd hoe die smaakt.En ik heb echte vanille gebruikt en om het wat zoeter te maken heb ik wat honing gebruikt.

  2. Ik heb de taart gemaakt en hij was ZO lekker dat ik er een blogje over geschreven heb.
    En geweldig dat hij gezond is, ik heb er zonder schuldgevoel een stukje van gegeten als ontbijt 😉

  3. De taart was heerlijk! Ik heb in plaats van kokosolie (want dat hadden zie niet bij AH) hazelnotenolie gebruikt en er dan wat kokosrasp erdoor heen. De taart is echt een aanrader! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s